O zi împreuna cu Domnul Isus

O zi împreuna cu Domnul Isus – Marți

 

Pasaje de citit:

  1. Matei capitolele 21:20 până la 25
  2. Marcu capitolele 11:20 până la 13
  3. Luca capitolele 20 și 21

 

Este Marți. Au trecut doua zile de când Domnul Isus Cristos a intrat în Ierusalim. Și astăzi îl vedem tot la lucru. Putea să se relaxeze mai mult știind ce urmează să se întâmple. Putea să petreacă mai mult timp cu ucenicii Săi undeva retras, pentru a le da ultimele sfaturi și porunci. El însă, a știut exact planul Tatălui și și-a continuat lucrarea. Astăzi, Domnul Isus a fost foarte ocupat.

Așa cum reiese din textele de mai sus, azi a fost o zi plină. De dimineața, – probabil se întorceau din nou din Betania spre Ierusalim – ucenicii au văzut că smochinul blestemat ieri este uscat. În urma semnalării lui Petru, Domnul Isus le mai predă o lecție, lecția credinței. Vă îndemn să aprofundați explicațiile teologice asupra acestui pasaj (Marcu 11:20-26), este o lecție superbă.

În pasajele mai sus enunțate, îl vedem pe Domnul Isus mergând din nou în Ierusalim, învățând în cetate, în afara ei, în Templu. În această zi, Domnul Isus a spus următoarele pilde: pilda celor doi fii, pilda vierilor, pilda nunții fiului de împărat, pilda celor zece fecioare, pilda talanților. Tot astăzi, Isus le spune fariseilor care este porunca cea mai mare și care este a doua asemenea ei ”Să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău. Iar a doua asemenea ei, este să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”.

Tot acum, în Ierusalim, lângă Templu, în prezența cărturarilor și a fariseilor, Domnul Isus spune memorabila frază și învățătură: ”Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru. Oricine se va înălța, va fi smerit și oricine se va smeri, va fi înălțat”. Mai apoi Domnul Isus le spune fariseilor și cărturarilor cele 8 ”vaiuri”. Le vorbește despre dărâmarea Ierusalimului și mai apoi despre judecata viitoare. Astăzi, marți, Domnul Isus a spus celebra frază „Dați Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” în contextul în care fariseii voiau „să-L prindă cu vorba”. A vorbit despre înviere, despre veghere. Astăzi a observat-o pe văduva cea săracă aruncând cei doi bănuți în visterie, și a spus ca a pus mai mult decât toți ceilalți.

Este uimitor să petreci timp cu Domnul Isus, să îl vezi cum lucrează, cum se implică, cum îi pasă, cum predă, cum învață, cum trăiește.

Roagă-te ca Dumnezeu să te ajute să trăiești o viață asemenea Domnului Isus!

Cristi Maritan